lördag 27 februari 2010

Lördagsgodis - Mönster till P&T-dynor

Då var det lördag igen och godispåsen är given så här på kvällskvisten. Det jag tänkte dela med mig av idag är ytterigare ett mönster som har varit efterfrågat, dynor till P&T-vagnar. Tyvärr så har jag inte mönstret till deras senaste modell, Vibe, men jag hoppas på att få tag i det framöver. Däremot så passar nedanstående mönster till E3, Classic, Sport och Dash så har du någon av de modellerna så är det bara att ta fram tyg och sax och piffa till vagnen! Kanske en fårfäll nu när vintern faktiskt ser ut att hålla i sig ett tag till eller varför inte ett par dynor i ett härligt färgglatt vårigt tyg? Vill man kunna utnyttja dynorna vid lite olika väderlekar så kan man ju sy med tex fleece på ena sidan och ett vanligt bomullstyg på den andra. Ett snyggt frottétyg är både praktiskt och behagligt under sommarmånaderna så här är det bara fantasin som sätter gränsen :)
  1. Rita av och klipp ut mönsterdelarna MVK (Mot Vikt Kant) i två tygstycken, dvs fram- och baksida samt i vadd eller tunnare skumgummi. Markera hålen för selen på ena tygets rätsida. Observera att mönstret är exklusive sömsmån.
  2. Enklast (och enligt mig även snyggast) är att sy ett snedslåband runt dynan istället för att vändsy. Då behövs heller ingen sömsmån.
  3. Lägg ena tygstycket med avigsidan uppåt, därefter vadd/skumgummi och sist det andra tygstycket med rätsidan uppåt. Nåla ihop.
  4. Sy ihop alla tre lager med snedslåband.
  5. Sy hålen för selen och "viksömmarna" (sömmen gör att dynans passform blir bättre i sitsen och är markerad med en gråstreckad linje på mönstret).
  6. Sprätta upp hålen för selen och sedan är det KLART!

torsdag 25 februari 2010

SKROTtags

Den senaste tiden har varit minst sagt kaotisk. Tyvärr med en del chockartade händelser, men som ni alla vet. Dagarna blir allt ljusare även om det är svårt att se med blotta ögat.

Syprojekten har lyst lite med sin frånvaro då det är svårt att fokusera och man vill ju absolut inte leverera något som inte är "perfekt". Leveranstiderna är något längre, men beställarna har snällt väntat och kommer självklart att kompenseras för detta.

Istället har jag pysslat med sådant som rensar tankarna lite. Design och layout tycker jag är jättekul och jag leker i Photoshop som en glad amatör. Sedan i höstas så syr jag ju till förmån för Avdelning 12 på CSK vilket innebär att jag syr upp lite olika saker och skänker till barn och ungdomar som har en svårare sjukdom. De två hjärtana på mitt förslag till tag nedan symboliserar kärlekens alla uttryck som tex "Stor hjälper liten", "Stark hjälper svag" eller ren kärlek mellan två individer. Vad tror ni? Kom jättegärna med synpunkter.

Hur vill jag att mina tags ska tolkas då? Jo, det ska se stilrent ut med en touch av barnslighet. Jag är petnoga med att det ska vara rätt radavstånd och att överskriften/rubriken ska ligga i gyllene snittet så nu vill jag ha ris och ros ;)


Fram- och baksida på min SKROTtag

lördag 20 februari 2010

Lördagsgodis - Mönster till åkpåse

Nu äntligen så har jag fixat mönstret till åkpåsen. Ni är många som efterfrågat det och nu så är det alltså här. Det finns massor mer att önska när det gäller raka kanter mm på mönstret, men det är ju en skiss så ni får ha överseende med detta. Tex så ska ju kanten där det står MVK (Mot Vikt Kant) vara rak, men men... Några funderingar? Bara att fråga på så ska jag svara!

Det blir lätt väldigt rörigt när man ska försöka få in alla mått i ett mönster, men för att göra det någorlunda överskådligt så har jag gjort måtten på själva åkpåsen i svart och måtten för hålen till selen i rött. Jag har även ritat fotsäcken för sig och de mått som anges där är det samma som för nederdelen av den stora åkpåsen. Det blir ju att rita lite på frihand för er, men jag tror ni fixar det galant. Det här mönstret kräver nämligen ingen jättenoggrann precision utan skulle det bli lite snett så är det inte hela världen. Huvudsaken är att åkpåsens nederdel och fotsäcken är någorlunda lika.

Jag brukar allt som oftast sy åkpåsen i fleece och fodra med trikå för att det inte ska uppstå statisk elektricitet kring barnet. I det fall jag har en full tygbredd (140-150 cm) men en tyglängd som understiger 140 cm så skarvar jag fotsäcken på mitten. Kika gärna på mina bilder av åkpåsar som jag sytt.

Ni får jättegärna använda det här mönstret så mycket ni vill, men helst inte för "massproduktion" och försäljning.

  1. Rita av och klipp ut mönsterdelarna MVK (Mot Vikt Kant). Glöm inte att markera hålen för selen på rätsidorna. Observera att mönstret är inklusive sömnsmån ~1cm.
  2. Sy knapphål eller slå i öljetter för bandet som ska löpa i kanalen högst upp på åkpåsen.
  3. Sy ihop överdelen av fotsäcken räta mot räta, dvs lämna öppet hela nederkanten. Sy, från rätsidan, en stickning en liten bit in på fotsäckens överdel.
  4. Sy fotsäckens hål för selen.
  5. Sy fast ändarna på bandet som skall löpa i kanalen på åkpåsens överdel. Glöm inte att trä ut det genom hålen innan du syr fast bandet i båda ändar.
  6. Vik åkpåsen omlott och markera ut vart du vill ha knytbanden (knytband är ej nödvändigt, men bra när bebisen blir lite större och rör sig mer). Jag syr fast knytbanden på utsidan av fleecen på ena sidan och lägger med banden till motsatt sida när jag syr ihop hela åkpåsen.
  7. Lägg fotsäckens trikå-rätsida mot åkpåsens trikå-rätsida och därmed åkpåsens fleece-rätsida mot fotsäckens fleece-rätsida. Fotsäcken skall alltså ligga mellan åkpåsens två tyglager räta mot räta. Lägg med eventuella knytband.
  8. Sy ihop hela åkpåsen, men lämna en öppning om ca 10 cm för att kunna vränga rätt åkpåsen.
  9. Vräng rätt åkpåsen och sy kanalen till bandet högst upp. Se till att bandet ej fastnar i sömmen.
  10. Sy en stickning kring hela åkpåsen dock ej högst upp där kanalen är.
  11. Sy hålen för selen på åkpåsen och sprätta upp dem.
  12. Klart!

tisdag 16 februari 2010

Värme och stöd i vinterkylan

På juldagen ifjol visade jag er det vetebälte jag sydde till min mormor i julklapp. Vetebältet är lite unikt både till sitt uteende och sin funktion. Hjärtformen anpassar sig väldigt bra för att lägga runt nacken och resårbanden gör att det går att dra åt runt höften så att bältet både ger värme och stöd. Det grå på bilden nedan beställdes av en man som har väldigt mycket problem med sin rygg och det ska bli riktigt intressant att höra om min variant med resår skiljer sig från de traditionella vetepåsarna som bara ger värme. Modellen är alltså ute på remiss och skall även testas hos ytterligare en person med ryggproblem och hos en gravid tjej med kraftig foglossning.

Mönster:
Eget SKROTmönster

Material:
Lakansväv från Tygfabriken i Karlstad, resår och kardborre från lokal sybutik och hela vetekorn från en helt vanlig djuraffär.

söndag 14 februari 2010

+26 grader och strålande solsken

Jo, det är sant! Så är vädret där den här solhatten befinner sig just nu, Aruba. Lååååångt ifrån de minusgraderna som vi har här uppe i norra delen av jordklotet. Avundsjuk? Nope, jag är inte ett dugg avundsjuk på beställarna ;)

Lillkillen som bär runt den här solhatten går på min dotters dagis och efter en kik på min blogg så fastnade hon för motivet på den här solhatten. För att få lite variation så valde hon det beiga tyget istället för det röda. Som ni säkert ser så skiljer sig modellerna på solhattarna en del och det här mönstret tycker jag blir mycket bättre. Så här i efterhand så ser jag att jag borde ha gjort kantbiten mellan sidostycket och skärmen i den röda färgen för att bryta av lite, men det får bli på nästa. För jag antar att det blir några fler innan sommaren kommer då just Cars är väldigt populärt hos barn. På den nedersta bilden ser ni ännu en berest solhatt (en obloggad sådan) som bland annat har varit i Thailand :)


Härlig bild på V i sin röda SKROTsolhatt

Mönster:
Eget SKROTmönster med bas från Allt om Handarbete nr 7/2007

Material:
Kraftig beige bomull med Disney's Cars från Tygfabriken i Karlstad

lördag 13 februari 2010

Elefanterna välkomnar

Men snälla.... Syr hon BARA åkpåsar, eller? Ja, lite så känns det just nu, men eftersom den ena inte är den andra lik så blir det som ett nytt projekt varje gång ändå. Men håll ut. Jag ska snart blogga om något som är så långt från åkpåse det bara går att komma ;)

Visst är det kul när samma beställare återkommer? I det här fallet är det beställaren av den här åkpåsen som så gärna ville ha ytterligare en att ge bort i välkommen-till-världen-present. Önskemålet var något i brunt då föräldrarna köpt brun barnvagn och brun barnstol. Nu är den lilla krabaten född och det blev en liten kille :)

Ibland gör ljuset det så svårt att fotgrafera och så var det just när jag skulle fotogarfera åkpåsen. Färgerna ser helt olika ut varandra på det övre och de undre korten, men det är det övre som återspeglar färgen i verkligheten.

Mönster:
Eget SKROTmönster med inspiration av Knodd och Fjant

Material:
Fleectyget köpte jag ifjol på Ohlssons tyger i Karlstad. Då var det meningen att jag skulle sy en nalleoverall till mitt syskonbarn. Det projektet blev aldrig av så nu fick tyget bli en åkpåse istället. Elefanttyget är från Jofotex, men det har nog de flesta koll på vid det här laget :)

fredag 5 februari 2010

Mysigt i rosa

För knappt två år sedan drog familjen upp till Norrland på lite semester. Eftersom det var mitt i vintern och vi skulle byta flygplan flera gånger och kryssa mellan olika gater så sydde jag en åkpåse till vår dotter som hon skulle ha i babyskyddet. Tanken var att det kunde vara bra att ha istället för att ta på och av en overall och bättre än en filt som bara skulle glida av. Idag är jag så glad att jag testade, för åkpåsen är suverän och används just nu till vår andra dotter. Ännu roligare är att jag har fått sytt upp flertalet åkpåsar till andra små underverk och bäst av allt är att beställarna verkar vara jättenöjda!

När jag så fick frågan om jag kunde sy något till en liten flicka så föreslog jag just åkpåsen. Praktisk nu när det är vinter och kallt och så vet man nästan med 110% säkerhet att ingen annan ger en liknande present. Åkpåsen kan också användas under lång tid. Jag har haft min upp till att våra princessor varit runt 7-8 månader.

Det svåraste är dock när beställaren ber mig att välja tyg. "Jag vill gärna ha något som går i rött eller rosa eftersom det är en tjej" eller ännu svårare "Barnet är inte fött ännu så det vore bra om du har något neutralt". Samtidigt som det är svårt och nervöst så är det också lite roligt och pirrigt att få räcka över något som beställaren inte kunnat föreställa sig på förhand. Just den här åkpåsen fick bli i rosa fleece med ljusrosa hjärtan och innertyget i rosa-vit randig trikå. Knytbanden gjorde jag av trikåtyget då jag ville testa att se hur det blev med "repade" band. Till just den här åkpåsen passade det jättebra. Restultatet blev väldigt mysigt och ombonat om ni frågar mig och beställaren blev jättenöjd!


Mönster:
Eget SKROTmönster med inspiration av Knodd och Fjant.

Material:
Fleecetyget har legat på min tyghylla ett bra tag så det kommer jag tyvärr inte ihåg vart jag köpte. Nu när det första gången används så är jag glad att det faktistk finns en ganska stor bit kvar. Trikåtyget är en stuvbit från Ohlssons tyger i Karlstad och även av det tyget finns det en bit kvar.
Nu är jag föräldraledig med vår minsta dotter, men annars så arbetar jag i Karlstad. I väntan på bussen som ska ta mig de 10 milen hem så brukade jag göra ett besök hos Ohlssons tyger och då med siktet inställt på deras stuvlåda med trikå- och fleecetyger. Nu är det mer sällan som man kommer iväg till stora staden och jag måste säga att jag saknar att få rota runt i tyglådorna. Inte för att jag behöver nya tyger, men det är ju såååå kul att få klämma och känna och ibland (läs lite för ofta) få med sig några meter hem :)

torsdag 4 februari 2010

Mmmm....Mera Mössor i Moln

Nu är det mössväder i alla högsta grad och det är verkligen jättekul att så många vill ha SKROT-mössor. Molntyget är helt klart det som dominerar, men jag är lite restriktiv att sy mössor av det eftersom jag bara har interlock hemma. Tycker att mössorna tappar formen ganska lätt då tyget töjder sig lite väl mycket och sedan inte går tillbaks. När man tvättar mössan så får den ju tillbaks sin ursprungsform, men att sy mössor i jersey är nog avsevärt mycket bättre. Får bli att beställa hem lite från JNYdesign framöver, men det är mycket man skulle vilja ha...

Många mössor har det blivit under de senaste månaderna och här nedan ser ni några som är ska iväg till Göteborg. Tyvärr har beställarna fått vänta mer än skäligt länge på dessa så om just ni läser det här inlägget, känner igen mössorna och bor i göteborgsområdet så vet ni att dom dyker upp som presenter från SKROTdesign på posten lite senare denna vecka!

Mönster:
Eget SKROTmönster (basmönster från Hue med kryds-top, storlek 80-104 från "Blødt børnetøj")

Material:
JNYdesigns underbara molntyg

onsdag 3 februari 2010

Presentkit

Visst är det underbart att gå på barnkalas? Min syster skulle iväg och gratulera en kille som fyllde hela 2 år och beställde ett par likadana byxor som hennes son fick samt en mössa i det nya gröna stjärntyget. Kläder är väl kanske inte det roligaste att få i ett paket när man är 2 år, men mamman blev i alla fall jättenöjd ;)

Jag håller ju på att ta fram ett eget byxmönster och snart snart känner jag att jag är i hamn. Lite bootcut är det tänkt att det ska vara och hela modellen ska vara ledig och rymlig. Just storlek 92 och 98 gör jag förhållandevis aningen längre än de andra storlekarna då de flesta slutar med blöja i den åldern. Omfånget runt rumpan minskar ju en del när blöjan försvinner och därför får det bli lite extra benlängd så att de kan användas ytterligare en tid.

Mössan är den omtyckta kryssmodellen och även denna är under bearbetning. Jag gillar när mössorna är lite rymliga på toppen, men jag har sett att några viker mössan en gång för att de tycker den är lite väl hög. Får nog ta och minska ner höjden med 4-5 cm :)

Ett stort jätteminus just nu är att jag varit krasslig i snart en månad. Känns som om jag varit riktigt elak mot någon för att förtjäna detta, men nu måste vi ju snart vara kvitt ;) Hur som helst så har jag kommit riktigt efter med beställningar och även bloggandet, men jag betar av allt vad jag orkar. Så ni som väntar, hoppas ni kan vänta lite till, jag jobbar och jobbar och jobbar :)

Mönster:
Egna, byxor strl 98 och mössa strl 50/52 (basmönster från Hue med kryds-top, storlek 80-104 från "Blødt børnetøj")

Material:
Velour från Mjukatyger.se och grön trikå som foder till mössan från Ohlssons tyger i Karlstad.