fredag 25 december 2009

Värmande hjärtan

I år hade vi min mormor och morfar här på julafton och jag fick i uppdrag att fixa en julklapp till mormor. Inte lätt att ge henne något då hon, som de flesta mormödrar, har det mesta som hon behöver och även en tendens till att spara på ALLT! Inte åt sig själv utan mest åt barn, barnbarn och barnbarnsbarn om-att-ifall vi kan tänka oss att fatta tycke för något. Allt som oftast inte, men nu det sista har hon skickat med mig tyger och knappar i massor :)

Jag arbetar inom elsäkerhetsbranchen och vet att min mormor bland annat har en gammal värmedyna som hon gärna använder när hon vilar. En totalt livsfarlig sängvärmare om ni frågar mig. Många, många har börjat brinna så hiva ut dom genom fönstret om ni har några där hemma och gör som jag. Sy en vetevärmare :)

När jag var gravid med vår äldsta dotter hade jag ett vetebälte från Lundmyr of Sweden. Den första vetevärmaren som jag sett som var sydd i sektioner och hade ett bälte med kardborre. Bara en liten detalj som fattades för att göra det perfekt, nämligen resår för att kunna dra till bältet lite hårdare så det fick det bli på min variant. Sedan ville jag ju ändra lite på form och utseende och även tillsätta lite mer färg. Resultatet blev ett svart bälte med kardborre och resår. Själva vetevärmaren sydde jag i fyra sektioner så att vetet inte rinner över till ena kanten som det lätt gör på "traditionella" vetepåsar. Vetevärmarna blir ganska varma så ett tvättbart överdrag är att rekommendera och för det ändamålet valde jag en mjuk och lätt lakansväv som går att tvätta i 60 grader. Tre hjärtan i lila och vinrött lakanstyg fick det bli och jag är faktiskt riktigt riktigt nöjd. Vetebältet satt som en smäck runt midjan, men det går även alldeles utmärkt att lägga det över stela axlar. Värmen runt nacken får man då på köpet och faktum är att hjärtformen gjorde sig riktigt bra just runt axelpartiet där rektangulära vetevärmare kan kännas lite klumpiga.

Mönster:
Eget

Material:
Lakansväv från Tygfabriken i Karlstad, resår från lokal sybutik och hela vetekorn från en djuraffär.

Tusen tack morsan & jag för tipsen. Kika gärna in på deras hemsida och få inspiration av bland annat finurliga vetevärmare. Själv tänkte jag att göra ett besök hos dom irl då de faktiskt är mina grannar :)

måndag 21 december 2009

Stjärnor till Pärlan

Den här klänningen är en beställd tidig julklapp till en liten tjej som går under namnet "Pärlan". Hennes mamma har valt tyget och att det skulle vara en klänning, men sedan fick jag fria händer. I och med att jag är relativt ny på det här med att sy kläder och då framför allt att sy åt andra så tycker jag det är lite läskigt med passformen. Tänk om plagget blir för smalt? För trångt i armarna? Alldeles för kort? I det här fallet hade jag fördelen av att vår minsta dotter är i samma ålder som lilla Pärlan.

Jag tycker själv om att klä mina döttrar i klänning och just singoallan är en favoritmodell. Lätt att trä över huvudet och så är den ju ett smart 2 i 1-plagg. Först klänning och sedan tunika. Jag är dock inte 100% nöjd med Welinders mönster utan ska nog fila lite på både halsringning, vidd och längd. Alla tycker vi lite olika och jag hoppas att just den här klänningen skall passa bra och falla lilla Pärlan i smaken :)


Mönster:
Singoallaklänning i storlek 1/2 -1 år från "Sy og strik börnetöj 0-3 år" Ulla Welinder

Material:
Stjärntyget är en stuvbit från Ohlssons tyger i Karlstad och mudden från en utförsäljning i Forshaga.

lördag 19 december 2009

Fuskplagg och riktig vinter

Nu har vinter kommit på allvar hit till värmlandsskogarna. Dryga 10 grader kallt på dagarna och ett vitt täcke över skog och mark. Härligt! En beställning på en vändbar mössa kom för nästan en månad sedan och därefter har den blivit...bortglömd! Kom på detta igår och sydde snabbt ihop mössan och som en liten ursäkt från min sida fick mössan sällskap av en fuskpolo i matchande tyg med värmande fleece på undersidan. Tyärr glömde jag ta kort på att mössan är vändbar med kombinationen av marinblå och vita ränder på ena sidan och rött tyg med vita hjärtan på den andra. Hoppas nu att det passar den lilla tjejen som för övrigt fyller 1 år i dagarna. Grattis L :)

Mönster:
Både kryssmössan och fuskpolon är egna mönster.

Material:
Det randiga tyget och fleecen kommer från en lokal sybutik och det röda tyget med vita hjärtan som inte fick vara med på bild, men som ni kan se bland mina tyger, är en stuvbit från Ohlssons tyger i Karlstad.

onsdag 16 december 2009

Förena nytta med nöje

Ikväll sitter jag och betar av julklappsbeställningar och njuuuuuter av lite choklad ;)

fredag 11 december 2009

Det bästa vi har

Barnen är det bästa vi har. Inget kan jämföras med kärleken till sina barn. Därför gör det så otroligt ont när barn far illa. När barn inte mår bra. Runt om i världen finns det många människor som lider och bland dom allt för många oskyldiga barn. Barn som behöver hjälp. På både gott och ont är det många gånger så svårt att föreställa sig deras situation. Den hemska vardag de små liven lever i är så långt bort från vår egen verklighet att det är lättare att slå det ifrån sig. Det är så lätt att gömma sig bakom en ridå. Det händer aldrig här, det kommer aldrig hit och det händer definitivt aldrig mig...

Den lilla värmländska tjej som jag följer via hennes mammas blogg har jag aldrig träffat. Jag vet inte vem hon är. Jag vet inte hur hon ser ut. Ändå gör det så fruktansvärt ont att läsa om hennes och hennes familjs kamp mot smärtan. Kampen mot det som blivit deras vardag. Jag har tidigare berättat om mitt projekt att sy till förmån för barn och ungdomar på Avdelning 12 CSK. Jag gör detta för att kunna ge en liten ljusglimt i tillvaron. Jag gör detta för den hemska sanningen. Det kan hända mig...

Jag förlänger mitt projekt och kommer att sy till förmån för barn och ungdomar på Avdelning 12 CSK under en obestämd framtid och jag tar tacksamt emot tips på ljusglimtar till barn och ungdomar upp till 18 år!

tisdag 8 december 2009

Klart att det ska vara rosa!

Jag är allt som oftast emot det här med att det SKA var blått till killar och rosa till tjejer, men i det här fallet har jag faktiskt gjort ett undantag. Min syster ville gärna ha med sig något till en av sina kompisar som fick en liten tjej för ett par veckor sedan. Till saken hör att detta lilla underverk har två äldre syskon. Två killar. Hon kommer säkerligen att få ärva massor av sina bröder så visst är det väl inte mer än rätt att hon får något i rosa också?

Jag fick helt fria händer vad gäller både färger, tyger och vad paketet skulle innehålla och det här var vad jag valde: ett par vantar med matchande filt i det helt underbart mjuka fleecetyget jag köpte förra veckan. Självklart så följde det även med ett par värmande innervantar av fårskinn!

Mönster:
Eget

Material:
Rosa fleecetyg med stjärnor från Ohlssons tyger i Karlstad, fårskinn från IKEAs Ludde och mudd från en tygutförsäljning i Forshaga.

+++:
Det här var första gången jag kantade något med muddväv och gick faktiskt över förväntan. Jag använde mig av dubbelnål, och även det var premiär. Hela settet blev riktigt mysigt och vääääldigt rosa ;)

---:
Jag nålade aningen för glest så dubbelnålen missade muddväven på några ställen, men det gick gick ganska lätt att fixa till utan att det syns. Sådana här missar tar ju dock en hel del extra tid.
Det största minustecknet var att dubbelnålen gick av! Jag kan inte förstå varför. Den var ju helt ny och jag sydde inte över några tjocka partier. Helt plötsligt så börjarde det att kärva lite och PANG så gick ena nålen av och träffade mig på näsan. Tack och lov så fick jag den inte i ögat. Blir att köpa en ny dubbelnål imorgon, men frågan är varför gick den av???

måndag 7 december 2009

Det är insidan som räknas

Ibland kan det allra enklaste vara svårt att få till. I alla fall när man är krasslig och hostar, hostar och hostar. Nu har jag hur som helst sytt mina första vantar.

Båda våra döttrar är riktigt frusna av sig, en egenskap i direkt nedstående led från deras mormor och mor, och då speciellt om fötter och händer. De vantar med fleecefoder som finns ute på marknaden hjälper föga. Ullsockar har heller inte hjälpt utan fötterna är ändå som ispiggar. Tyvärr så har ju småbarn även en tendens att tråckla ut händerna ur filten när de ligger ute och sover och även om de har vantar på sig så blir de ju kalla. Vad ska man då fodra med? Ludde så klart! För att det inte skulle bli allt för tjockt så klippte jag ner ullen till hälften och den är fortfarande väldigt gosig.

En annan sak som jag ofta funderat över är varför alla vantar är så korta i skaftet? Även om man har vanthållare på så blir det ju ibland både glip och "vante av". Låååång mudd stod därför på min måste-lista.


Härliga moln på utsidan, men det är den varma insidan som räknas

Mönster:
Eget, storlek 0-3 månader

Material:
Rosa molntyg från JNYdesign, fårskinn från IKEAs Ludde som blev över efter barnvagnsdynorna och mudd från en alldeles underbar tygutförsäljning i Forshaga i våras. Hur mycket enfärgad mudd och trikå som helst till vrakpriser. Me like :)

+++:
Kul att göra något som går relativt fort, är lätt att variera och att man får användning av alla små stuvbitar som blir över från andra projekt. Återstår att se om lilltjejen håller sig varm om händerna, men först måste jag nog göra ett par vantar i lite större storlek. Dessa uppskattar jag till 0-3 månader och då vår yngsta dotter är 6 månader så blir det att fixa ytterligare ett par :)

---:
Hmmmm...Ja, det skulle vara denna envisa hosta som inte vill ge sig :(

fredag 4 december 2009

Fårskinn till barnvagn

Jag får en del frågor om fårskinn till barnvagnar så här kommer mitt tips på hur du väldigt enkelt kan fixa ett själv :)

Jag köper fårskinnet LUDDE från IKEA. Det finns i både en grå korthårig och en vit långhårig variant. Därefter lägger jag barnvagnsdynan på skinnets baksida, ritar av och markerar även hålen för selen, tar fram en kraftig sax och klipper. Sist men inte minst så väljer jag en lämplig plats utomhus där jag kan skaka, skaka och skaka fårskinnet så att all lös ull släpper. KLART! Inte ett stygn med nål och tråd behövs eftersom skinnet inte repar sig.


Två x Ludde till vår Dash

torsdag 3 december 2009

Tips på julkalender

Vill tipsa om Mjuka tygers julkalender som är fylld med erbjudanden ända fram till självaste julafton. Från klockan 09.00 kan man öppna aktuell lucka. Själv hoppas jag på att det ska dyka upp velour-, jersey och trikåtyger med stjärnor, igelkottar och troll på :)